- یکشنبه 1394/02/13 - 17:18
- 327
- 0 دیدگاه
- اخبار مذهبی ,
اعتکاف؛ فرصتی برای تقرب به درگاه حضرت حق
تیمورلو
اعتکاف در لغت به معنای توقف در یک مکان و در اصطلاح به عزلت و گوشه نشینی برای عبادت با خداست.این سنت به عقیده بسیاری از زمان پیامبر گرامی اسلام، حضرت محمد مصطفی (ص) وجود داشته بطوریکه به عقیده برخی کارشناسان و با توجه به متون دینی و روایی دین مبین اسلام، آن حضرت در ماه هایی همچون رجب، شعبان و رمضان این معتکف می شدند.
اعتکاف در لغت به معنای توقف در یک مکان و در اصطلاح به عزلت و گوشه نشینی برای عبادت با خداست.این سنت به عقیده بسیاری از زمان پیامبر گرامی اسلام، حضرت محمد مصطفی (ص) وجود داشته بطوریکه به عقیده برخی کارشناسان و با توجه به متون دینی و روایی دین مبین اسلام، آن حضرت در ماه هایی همچون رجب، شعبان و رمضان این معتکف می شدند.
مسلمانان نیز به تاسی از حضرت محمد (ص) و سایر پیشوایان دین، با آمدن ماه مبارک رجب، خود را آماده معتکف شدن در ایام البیض می کنند. دست افشانان و پای کوبان بر در سلطان خوبان می آیند آری، دست افشانان و پای کوبان امشب بار دگر بر در سلطان خوبان می آیند تا فارغ از هر گونه دلبستگی ها و وابستگی های شیرین وشاید تلخ دنیوی، چند روزی را با معبود خود تنها باشند و با دهان روزه به راز و نیاز و درد و دل با او بپردازند. در هر سه وعده پس از نماز، دعای ماه رجب را با دهان روزه قرائت می کنند و با الهی العفو گفتن های شبانه نماز شب و اشک ریختن، حضرت امیرالمومنین، علی (ع) را در مناجات خود همراهی می کنند.
اعتکاف سنتی مطرح در اکثر ادیان آسمانی
مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه هنر اسلامی تبریز می گوید: مراسم اعتکاف یکی از سنت های مقدس هر شریعت و دین آسمانی است که حتی در ادیانی همچون مسیحیت نیز به شکل دیگری وجود دارد.
حجت الاسلام عباس عباسزاده با اشاره به فلسفه برگزاری مراسم اعتکاف در ایران می افزاید: انسان به خاطر اینکه در طول زندگی خود در جهان مادی، ناچار از داشتن دارایی هاست، گاهی دلبستگی هایی نیز نسبت به آن پیدا می کند.داشتن ها برای انسان، عزت افرین است ولی دلبستگی ها، انسان را ضعیف، نفوذ پذیر و قابل تطمیع و تهدید می کند.
وی ادامه می دهد: اعتکاف، فرصتی است کوتاه که انسان برای مدتی از داشته ها جدا شده بلکه از دلبستگی ها نیز بتواند رهایی یابد. وی تصریح می کند: در دنیا عده ای هستند که به کلی از نعمت های دنیوی فاصله گرفته و به گوشه نشینی و زاهد منشی می پردازند و عده ای هم هستند بدون داشتن دغدغه دینی، دنیا پرستی می کنند.
مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه هنر اسلامی تبریز ابراز می کند: دین مبین اسلام با احکامی همچون اعتکاف، می خواهد بین این دو افراط و تفریط( ترک دنیا و دنیا پرستی) اعتدال برقرار کرده و این نکته را به همگان گوشزد کند که روزی خواهد رسید که انسان از داشته ها جدا می شود. انسان نباید عاشق چیزی باشد که محکوم به جدایی مطلق است.
حجت الاسلام عباس زاده با بیان اینکه انسان نباید عاشق چیزی باشد که محکوم به جدایی مطلق است اظهار می کند: انسان ، در اعتکاف مجال می یابد در تمامی امورات زندگی، ارتباطات اجتماعی و حتی در رابطه خود با خدا فکر کرده و با سنجیدن اعمال گذشته خود، بهترین راه را انتخاب کند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، از سنت حسنه اعتکاف به عنوان احیا کننده جامعه اسلامی یاد می کند و می افزاید: ترویج بیش از پیش سنت حسنه اعتکاف و جذب حداکثری مردم بخصوص جوانان به شرکت در مراسمات ایام البیض، موجب سلامت معنوی جامعه و تقویت ارزش های دینی در جامعه می شود.
عباس زاده با بیان اینکه حضور جوانان در مراسم معنوی اعتکاف، همه ساله افزایش می یابد خاطرنشان می کند: اکثر شرکت کنندگان در مراسم معنوی اعتکاف، جوانانی هستند که به فطرت پاکشان نزدیک تر بوده و دارای گناه کمتری هستند.
وی در بخش پایانی سخنان خود می گوید: جاذبه این گونه عبادات به گونه ای است که نیازی به تبلیغ و ترویج ندارد .شیرینی آن به کام جوانان باعث می شود مسئولان، حتی نتوانند مقدمات پذیرایی انبوه ثبت نام کنندگان را اجابت کنند.
جذب جوانان به اعتکاف و حتی به مساجد، نیازمند کار خارق العاده ای نیست
دبیر اجرایی مراسم اعتکاف در آذربایجان شرقی با بیان اینکه جذب جوانان به اعتکاف و حتی به مساجد، نیازمند کار خارق العاده ای نیست می گوید: اداره مساجد، شیوه نوین خود را می طلبد و اگر متولیان مساجد بتوانند سیاست های فرهنگی و سیاست های مربوط به نحوه جذب جوانان را به درستی اعمال کنند، بی شک شاهد افزایش حضور جوانان در برنامه های مسمتر طول سال خواهیم بود.
حبیب طاهری با تاکید بر لزوم برگزاری برنامه های متنوع فرهنگی و مختص جوانان ادامه می دهد: استفاده از برنامه های فرهنگی در مساجد و سخنرانان و مداحان توانمند با مطالب قابل استفاده در حوزه دین و اخلاق می تواند جوانان را به برنامه های مساجد و بخصوص اعتکاف جذب کند.
دبیر اجرایی مراسم اعتکاف آذربایجان شرقی از برگزاری سنت حسنه اعتکاف در بیش از صد مسجد استان خبر می دهد و می گوید: ۱۳، ۱۴ و ۱۵ ماه رجب المرجب امسال مصادف با ۱۳ لغایت ۱۵ اردیبهشت ماه سالجاری، مراسم معنوی اعتکاف در بیش از ۱۰۰ مسجد آذربایجان شرقی برگزار می شود.
حبیب طاهری با بیان اینکه برای اولین بار ، مراسم اعتکاف در این استان از مسجد جامع تبریز آغاز شد می افزاید:در آن ایام بیش تر شرکت کنندگان در این مراسم را طلبه های حوزه علمیه تشکیل می دادند ولی خوشبختانه با گذشت مدت زمان کوتاهی، برگزاری این مراسم در مساجد مورد استقبال مردم و متولیان و هیات امنای مساجد نیز قرار گرفت.
افزایش مساجد برگزار کننده اعتکاف و معتکفین
وی از افزایش مساجد برگزار کننده اعتکاف و معتکفین در سال های گذشته نسبت به مدت مشاابه سال قبل از آن خبر می دهد و تصریح می کند: سال کذشته در حدود ۱۰ هزار از مردم بخصوص جوانان مومن و متدین در این مراسم عبادی شرکت کردند که پیش بینی می کنیم امسال این رقم به فراتر از ۱۲ هزار نفر برسد.
وی ادامه می دهد: تا کنون ۳۲ مسجد شهر تبریز برای برگزاری اعتکاف، اعلام آمادگی کرده اند که خوشبختانه آمار مروبط به مساجد برگزار کننده اعتکاف در حال افزایش است.
رییس اداره فرهنگی و امور تبلیغی اداره کل سازمان تبایغات اسلامی آذربایجان شرقی با بیان اینکه در سال های اولیه برگزاری مراسم اعتکاف، این اداره کل تنها متولی برگزاری مراسم بود می گوید: از سال ۸۷، این مراسم به همت انجمن های اسلامی مساجد در تبریز و با مسئولیت هیات امنای مساجد در شهرستان ها برگزار می شود که این اداره کل از سال ۸۷ تا کنون، فقط وظایف نظارت بر روند اجرای اعتکاف انجام امور فرهنگی را بر عهده داشته است.
وی حمایت از مساجد برگزار کننده اعتکاف در استان را یکی از مهمترین اولویت های این اداره کل عنوان می کند و می افزاید : از تمامی روحانیون، خطیب و مداحان توانمند استان در تمامی مساجد برگزار کننده اعتکاف در ایام خاص استفاده می شود.
طاهری همچنین با اشاره به مقارن بودن اولین روز اعتکاف با ولادت حضرت علی (ع) و روز پدر می گوید: در مسجد جامع تبریز از یک پدر شهید و یک معلم نمونه که در حوزه مسائل دینی و فرهنگی تلاش کرده است تجلیل می شود.
تمامی اقشار جامعه در اعتکاف شرکت می کنند
دبیر اجرایی برگزاری مراسم اعتکاف در استان با بیان اینکه از تمامی اقشار جامعه به ویزه جوانان، بازاریان، طلاب و .. در این مراسم شرکت می کنند می گوید: خوشبختانه بیشتر شرکت کنندگان در این مراسم معنوی را جوانان تشکیل می دهند. بیایید برای سه روز هم که شده دست از دلبستگی های دنیای مادی برداریم و در بهشتی به نام مسجد، معتکف شده و با خدای خویش درد و دل کنیم. با میهمان شدن بر سر سجاده عشق، بندگی با خلوص را تجربه کرده و دعای ام داوود و زیارت رجبیه امسال را هم تجربه کنیم.
ارسال دیدگاه